diumenge, 31 d’agost del 2008

Pastafarisme


L'any 2005 es va discutir a Kansas sobre si els escolars d'aquest bonic estat havien d'estudiar la Teoria de la Evolució de Darwin a la vegada que la teoria de de la Creació (o Disseny Intel·ligent).

Finalment es va concloure que sí, que s'havien d'ensenyar ambdues "teories", ja que tenien la mateixa categoria de "Teoria Científica" i no es podia impulsar una sobre l'altre "arbitràriament". És cert que al 2007 va tindre lloc una comissió que va tirar enrere les decisions preses el 2005, però el meu post no va per aquí...

Davant les conclusions a les que es va arribar a Kansas, un tal Bobby Henderson (físic per la Universitat d'Oregon), va crear una nova teoria "creacionista": el Pastafarisme o la Teoria del Monstre Espaguetti Volador (Flying Spaghetti Monster en anglès).
Henderson va plantejar la teoria al grup de discussió i va dir que portaria a judici a tot aquell qui defensés que el Creacionisme havia de ser ensenyat a les escoles però no la seva teoria de l'Espaguetti.
Fins i tot existeix un concurs on s'ofereix 1 M$ a aquell qui demostri que Jesús no és fill del Monstre Espaguetti Volador. Fascinant.

Jo arribo uns anys tard a la polèmica i a la teoria de Henderson, però no vull deixar passar l'oportunitat que en llegiu algunes de les seves doctrines i idees principals:

Creences (en castellà):
* El universo fue creado por un Monstruo de Espagueti Volador invisible e indetectable. Todas las evidencias que «erróneamente» apoyan la evolución han sido «plantadas» intencionadamente por este ser, con el objeto de poner a prueba la fe de sus fieles.
* El MEV hace que todo parezca más viejo de lo que es en realidad. Por ejemplo, cuando un científico realiza un proceso de fechado por carbono en un objeto arqueológico, podría ver que aproximadamente 75% del carbono-14 se ha desintegrado, por emisión de neutrones, a nitrógeno-14, e inferir que este artefacto es de aproximadamente 10.000 años de antigüedad, ya que la vida media del carbono-14 parece ser de 5.730 años. Pero de lo que el científico no se da cuenta, es que cada vez que realiza la medición, el MEV está ahí, cambiando los resultados con Su apéndice tallarinesco.
* Aunque el MEV posee un nombre, éste es tan hermoso y difícil de pronunciar que no sólo mata a quienquiera que lo intente, sino también a todo ser dentro de un radio de 6,0534 kilómetros. Este radio se duplica cuando uno trata de escribir o mecanografiar su nombre. Esto fue hecho a propósito por el MEV sólo para entretenerse.
* El calentamiento global, los terremotos, los huracanes y otros desastres naturales son consecuencia directa de que desde los años 1800 ha disminuido el número de piratas. En el sitio de Henderson se presenta un gráfico que demuestra la correlación inversa entre la cantidad de piratas y las temperaturas mundiales. Este componente de la teoría acentúa la falacia lógica esgrimida por los creacionistas de que la correlación implica causa.
* Bobby Henderson es el profeta de esta Primera Iglesia Unida del Monstruo de Espagueti Volador (First United Church of the Flying Spaghetti Monster).
* El símbolo principal es una cruz, que en vez de tener un Jesús crucificado, tiene un tenedor para comer espaguetis.
* Las oraciones a «Él» deben terminar siempre con la palabra «RAmén» en vez de «Amén». Ramen es un tipo de fideo japonés.

Ejemplo:
Oh Tallarines que están en los cielos gourmets
Santificada sea tu harina
Venga a nosotros tus nutrientes
Hágase su voluntad en la Tierra como en los platos
Danos hoy nuestras albóndigas de cada día
y perdona nuestras gulas así como nosotros perdonamos a los que no te comen.
No nos dejes caer en la tentación (de no alimentarnos de vos)
y líbranos del hambre...
RAmén.

* La creencia Pastafari del cielo hace hincapié en estos dos puntos:

1. Tiene volcanes de cerveza hasta donde alcanza la vista
2. Tiene una fábrica de bailarines/as de striptease.

* En cambio, en el infierno:

1. Hay también volcanes de cerveza, pero está rancia
2. Los bailarines/as de striptease tienen enfermedades venéreas.

Manaments:
De la doctirna n'haurien d'apendre alguna cosa les religions conegudes... Mireu, alguns dels manaments de la Teoria de l'Espaguetti són:
- Preferiría que no construíssiu temples/esglèsies/mesquites de valor multimillonari en nom de la meva tallarinesca santitat quan aquests diners poden ser gastats en:
1. Acabar amb la pobresa
2. Curar enfermetats
3. Viure en pau, estimar amb passió i baixar el preu de la televisió per satèl·lit.

-Preferiría que no féssis als demés el que no vols que et facin a tu si el que t'agraden són les coses amb molt cuir/lubricant/Las Vegas. Si a l'altre persona li interessa, llavors gaudiu-ho, treieu fotos i, si us plau, useu el preservatiu! Penseu que si hagués volgut que no gaudíssiu fent-ho li hauria posat uns pinxos.


Representació del Monstre:


Demostració de la religió:

Els pirates juguen un paper central a la nova religió. Henderson, el profeta, va tenir la fantàstica revelació i va trobar la demostració última de les seves idees tot observant la relació inversa que hi ha entre la disminució de la quantitat de pirates a la Terra des de 1800 i l'augment de temperatura al planeta. Per tant, la causa de l'augment de temperatura (o Calentament Global) és la desaparició dels pirates. Increíble però cert! Vegeu el gràfic:


A mi em convenç. Vosaltres què en penseu?

Se m'acudeix alguna reflexió:

1- Què és la religió? Un conjunt de creences arbitràries que un seguit de generacions d'éssers humans han convingut, per benefici propi, plantjar i imposar com a certes evitant-ne qualsevol discussió sobre la seva veracitat.

2- Que no és una teoria científica? Qualsevol seguit de idees que refusin qualsevol sistema de rebatiment. Qualsevol plantejament que per tota prova contrària a la seva veracitat tingui la resposta de "les teves proves són perverses" o "el Creador ens posa dificultats per compendre la vida". Tot aquell ideari que es defensi dient "fins que no demostris que el que dic no és cert, seguiré creient en lo meu".

Per sort o per desgràcia, cadascuna de les religions que existeixen no són teories científiques ni s'hi poden comparar. La única qüestió que pot dur a una discussió vertaderament profunda és:

- Per què jo crec que la ciència (i tot el que es derivi del mètode científic) té una validesa i un alt grau de saviesa més enllà de qualsevol discussió? No és aquest un comportament similar al del punt 1?

La resposta és: PERQUÈ SÍ.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

El pastafarisme és herètic. Va en contra dels ensenyaments de l'Unicorn Rosa Invisible.

Condemnats siguin tots els seus seguidors.

Nietz ha dit...

Gràcies pels teus comentaris, sempre assenyats...

D'altra banda, sembla que l'Ostra Porpra tampoc va estar contenta amb l'Espaguetti, i es portava a matar amb l'Unicorn!

No deixeu de visitar l'espay del senyor assenyat al You Tube, tots hi podem apendre alguna cosa.

Nietz ha dit...

Òndia...espai amb Y, realment he d'anar a dormir!

Anònim ha dit...

Respecte a la pregunta 1, diria que la religió es una manera de posar ordre al món, com tu dius, en benefici propi. Fixa unes lleis que diuen que no mataràs, que seràs fidel a la teva dona/home, ajudarás als altres, etc. Perquè funciona (o millor dit...funcionava)?Doncs perquè la idea d'anar a l'infern i del pecat era tan horrible que millor no arriscar-se.
Des que la religió perd pes a occident, podriem dir que ens regim pel que diuen els codis civils i penals, o sigui, pel que fixa l'estat. Peró em sembla evident que anar a l'infern (per una persona que hi creu) es pitjor que anar uns anyets o mesos a la presó o pagar una multa econòmica.
Per a mi, la manera ideal de controlar la humanitat, evitar guerres i fer un mon millor seria que els pares eduquessin als seus fills de forma que aquests tinguessin clar que no es pot matar, que no es pot anar fent mal a la resta de gent, que no es pot enganyar ni estafar els altres per treure'n profit, etc. Que tot això es dolent. Llavors els nens pregunten: perquè? -"Perque ho diuen les lleis del nostre estat" (pero aquesta no es una resposta que em sembli que a un nen li pugui fer molta por.- "Perquè aniràs a l'infern", tampoc es bona, però fa més por, - "Perque SÍ", aquesta es la que s'acostuma a donar més sovint.. I així anem...
La funció de l'església es per mi aquesta, la de transmetre valors que posin ordre a la societat.
Jo sóc bastant anti-església, a la que pertanyo perquè els meus pares així ho van decidir, ara bé, crec que alguns dels valors de la religió són vàlids per fer un món millor (evidentment no em refereixo a la prohibició de l'avort o dels preservatius..). Bé, jo crec que puc ser una bona persona sense religió, perquè per altres bandes (la família i l'escola..) m'han inculcat uns valors i tot i no creure en la idea d'infern, intento viure d'acord amb aquests valors, sinò aniria en contra la meva consciencia. Però mirant les notícies, em sembla que molta gent està mancada de tals valors.
O sigui, el que vull posar en dubte amb tot el que he escrit es si n'hi ha prou amb les lleis que marquen els estats o si realment cal alguna cosa més, diguem-li religió, espiritualitat o com vulgueu..Malauradament l'home no es bo per naturalesa i ens matariem els uns als altres, per aconseguir la femella més bonica, per ascendir de posició a l'empresa o perquè el veí t'ha insultat..Si no ho fem, es perquè ens han dit que això es dolent, però cal alguna cosa molt poderosa i que ens faci por, perquè el "PERQUE SI" no es suficient.
En fi, es un tema per reflexionar, complicat i possiblement sense solució..

Anònim ha dit...

Favor que em fas, Nietz (^^)