dimecres, 3 de març del 2010

Manel Fuentes: t'equivoques amb l'incendi d'Horta

Manel Fuentes, director i presentador d'El Matí de Catalunya Ràdio, sembla estar fent una croada per tal de convèncer als espectadors que hi va haver mala praxis operacional a l'incendi d'Horta de Sant Joan. Pel meu gust, està fent servir un estil excessivament semblant al de l'Albert Castillón, per posar un exemple.

Crec que no som conscients del que és un desastre natural. El que en Manel Fuentes demana als responsables del cos de bombers (ara tothom és un expert en Deltes0, BRIF, GRAF, etc. més o menys com el cas des explosius i el dinitrotoluè) és que sota cap conepte podia actuar com una persona, sinó com una màquina que pren decisions en funció de probabilitats de supervivència.

Recordeu l'escena de I Robot d'en Will Smith on ell explica per què odia els robots? Resulta que va haver-hi un accident on dos cotxes anaven a parar al riu. En un hi era en Will i a l'altre una nena petita de 6 o 7 anys. Quan els cotxes s'están enfonsant apareix un robot. Aquest decideix salvar en Will ja que els seus càculs diuen que tindrà un 40 i pico% de probabilitats de sobreviure, mentre la nena només un 11%. En Will diu una cosa així com: "Un 11% era suficiente para haberla salvado a ella".

Encara que el relat de I Robot pugui semblar una digressió, no ho és. Els bombers prenen decisions de les que depèn la seva vida i la d'altres. Aquestes decisions en molts casos s'han de pendre en qüestió de segons. Davant d'una situació com la d'Horta, qui digui que s'hauria d'haver actuat més fredament és un absolut fatxenda. M'agradaria veure'l a ell en una situació semblant. I no em val la frase de: "per això no em dedico a ser bomber". El mínim que es pot demanar és admiració cap a aquest cos de súper-homes. Jo també podria dir que fer el que fa cada matí en Manel Fuentes és fàcil. Es limita a apendre's uns temes de memòria i a preguntar el que li indiquen els guionistes (aquests sí tenen mèrit). Però no, admiro la capacitat de comunicació i d'improvització que requereix la ràdio.

Manel, si us plau, que et senti al menys una vegada (reconec que només t'escolto de 8:30 a 9) dir que admires la feina dels bombers. Com diu en Monegal: "s'ha d'apuntar cap amunt". Dedicat a perseguir en Baltasar per assegurar categòricament que la causa de l'incendi va ser un llamp, i deixa estar els bombers que estaven salvant avis, companys, cases, prats i boscos.

Manel, no t'equivoquis amb l'objectiu de les teves investigacions periodístiques. Tens una posició de molt poder. Aprofita-la per un bé més gran que perseguir bombers desesperats.