dilluns, 16 de juny del 2008

La recerca

La recerca a Espanya està xunga. Mal pagada i amb unes perspectives futures com a mínim obscures. És per això que me n'he separat.

Tot i així segueixo estant interessat en fomentar-la, potser més des d'un punt de vista del negoci.

Sigui com sigui la notícia d'avui de El País deixa clar que hi ha un problema. En realitat la notícia no diu més que s'està estudiant el problema, que ja és algo. Ara bé, en aquest país es perden moltes energies (i diners) estudiant problemes i se n'inverteixen poques en trobar solucions i posar-les en pràctica.

Proposaré algunes mesures per fomentar la recerca que si s'apliquéssin milloraria substancialment la I+D+i del país:
1- Investigar és treballar. Contracte laboral des del primer dia.

2- 1r any de beca (després del Master) 20.000€ bruts. Pujada progressiva fins el 3r any a 26.000€.

3- Beques de l'estat només pels que se les guanyin estudiant. La recerca d'excel·lència només ho serà amb estudiants excel·lents (això m'exclou a mi).

4- Compromís per escrit a estar un any a l'estranger. En el món global no hi ha localismes que valguin.

5- Formació empresarial per als investigadors. La ciència també és un negoci!

Això se m'acut a mi en 5 minuts. Si em paguéssin com a un ministre i tingués tot el dia per pensar-hi, potser em sortirien coses més interessants...

2 comentaris:

Aventures de l'oest/USA-Abenteuer ha dit...

Hola,
estic completament d'acord amb tu, la recerca es molt poc atractiva des del punt de vista financer. A Espanya la veritat es que només conec als de física de la nostra uni, que no sé si es molt representatiu, pero et parlaré d'Alemanya...Aquí la gent vol pasta. El qui pot, es fica en empreses privades a treballar fent recerca. Per exemple, en el camp on estic ara,la física médica, on hi ha moltes empreses que competeixen per treure nous aparells, els doctorants que té el departament de física médica de la uni, on estic, no son precisament els més brillants.On son els qui van poder? A Siemens, a Elekta, etc. fent investigació, pero pagada, de fet MOLT ben pagada.I a més a més, el que investiguen es molt probable que surti al mercat. Amb el que fem al nostre departament, no podem competir de cap manera amb el món de la empresa, i de fet, la majoria de nosaltres estem pagats amb diners que venen de les empreses privades.
En resum, no es que no cregui que des de les universitats es pugui fer investigació, si, si que es pot, pero està vist, que en món en que vivim ara mateix, cal treballar conjuntament amb la empresa privada, que té els diners i al cap i a la fi, té interés de produir nous avencos i treure'ls al mercat. En el camp de la ciencia aplicada i la tecnologia l'unic camí que veig es un lligam de universitat-empresa i com tu dius, veure una mica de món.

Anònim ha dit...

Potser et deprimiràs ara, però les 5 solucions que aportes són millors que les d'alguns ministres que hi ha hagut al ram...